پریفرم دهانه 30

علت صدفی شدن بطری PET و رفع مشکل آن

در بیشتر موارد به مشکلی که در پروسه ساخت بطری ها با آن مواجه می شویم صدفی شدن بطری می باشد :

شرح ایراد:

در قسمت­هایی از بطری کشیدگی بیشتری صورت می گیرد که منجر به تشکیل نواحی سفیدی می گردد و این نواحی سفید را (برای مثال پایه­ ها در بطری­های پایه پنج پر) نباید با ظاهر کدر یا ابرمانند اشتباه بگیرید.

دلیل بروز این ایراد مربوطه یا به دمای پریفرم است که به حد گرمای مطلوب نرسیده یا اینکه بیش از حد استاندارد دچار کشیدگی شده است .

صدفی شدن بطری PET

صدفی شدن بطری PET

دلایل این  ایراد :

  • تنظیمات دمای لامپ به طور کلی پایین می باشد .
  • زمان نگهدارنده و / یا زمان خنک­ کاری خیلی طولانی است.

در زمانی که پریفرم به زوایای دورتر کشیده می شود منجر به نازک شدن می گردد که این مورد یا به علت پایین بودن کلی تنظیمات دمای لامپ است یا طولانی بودن زمان نگهدارنده , یا طولانی بودن زمان خنک کاری است .

 

چهار راه کار جهت رفع این ایراد وجود دارد :

  • به تمامی لامپ ها درصدی حرارت دهی را افزایش می دهیم و تهویه هوای آن را جهت خنک نگه داشتن دیواره بیرونی زیاد کنید . ( و کاهش دادن زمان نگهدارنده یا زمان خنک کاری به میزان ۰٫۵ ثانیه
  • از اینکه راهگاه در مرکز قرار گرفته است اطمینان حاصل نمایید .
  • از اختلاف ضخامت دیواره­های پریفرم کمتر از ۰٫۱۵میلی متر  اطمینان حاصل فرمایید .
  • با افزایش دمای اطراف قسمت هایی که نازک شده در جهت هدایت مواد به این قسمت ها کمک می کنید و شایان ذکراست در قسمت هایی که دچار کشیدگی شده اند دما را کاهش بدهید .
  • با تغییر سنبه تهویه و پایین آوردن دما در نواحی نازک شده و منجر به خنک تر شدن این  نواحی و افزایش ضخامت در بطری می شوید و سفید کنندگی کمتری را شاهد خواهید بود .

 توضیحات بیشتر:

همیشه کدری ( سفیدک) همیشه در بیرون بطری ایجاد می شود در صورتی  که مرواریدی (صدفی) شدن ,  در سطح داخلی پیش می آید  .

نحوه تشخیص این دو تفاوت بصورت ذیل است :

  • در گام اول بطری را برش بزنید
  • قطعه ای را که برش داده اید را بکشید
  • در صورتی مرواریدی ( صدفی ) شدن اتفاق افتاده که شما با کشیدن شدن شاهد این ایراد باشید .
  • دمای داخل پریفرم ارتباط مستقیم دارد به میزان کشده شدن پریفرم به سمت نواحی دورتر
  • در ضخامت دیواره بطری حد مطلق حداقلی ۰٫۰۵میلی متری وجود دارد. در هنگام باد شدن پریفرم ، کرنش سختی اتفاق افتاده متناسب با آن دما هم  کم می شود . استرس سفیدگی  در نقاطی بروز می کنده که نرخ کشش بالاتر رفته و منجر به جدایش ساختار­های مولکولی از یکدیگر گردیده است .
  • جهت مشخص شدن دمای فرآیندی مورد نیاز جهت کشش مناسب را طراحی نشان می دهد .

مهمترین پارامتر در رفع ایراد سفید شدگی ، نسبت باد شدن یا کشش است که این پارامتر به صورت زیر محاسبه می گردد :

( ضرب نسبت کشش حلقه داخلی * نسبت کشش محوری  )  = نسبت بادشدن یا کشش

چرا دمای پریفرم باید بالاتر باشد ؟

زیرا در این محاسبه جهت کسب نسبت کششی با مقادیر بالاتر از ۱۲ احتیاج داریم تا دمای پریفرم (به خصوص در داخل پریفرم که بیشتر کشیدگی را شاهد هستیم )  بالاتر باشد.

چه بطری هایی کارایی بهتری دارند ؟

بطری هایی که در روش تولید آنها از دمای پریفرمی پایین تری  استفاده شده است .

در چه صورت می توان بطری هایی با عملکرد مناسب به دست آورد ؟

زمانی که از یک پریفرم با دمای بالاتر و با نرخ کشش بیشتر بوجود آورد .

گام اول در تشخیص مرواریدی  ( صدفی ) شدن بطری این است که بدانیم علت بوجود آمدن این ایراد مربوط به

  • دمای پایین تو خیلی سرد شدن پریفرم است یا
  • بخاطر کشیدگی بیشتر و خیلی نازک شدن آن .
  • در مرکز نبودن راهگاه که منجر به نازک شدن یک سمت بطری می شود .

در صورت ایراد اول با افزایش دما ایراد حل می شود

در صورت ایراد دوم با حرکت دادن مواد از بقیه قسمت ها به نواحی که دچار تنش سفید کنندگی شده اند رفع ایراد می گردد .

به طور معمول در فرایند تک­ مرحله ­ای باید دمای داخلی پریفرم از دمای خارجی آن بیشتر باشد چراکه  بخش خارجی پریفرم نسبت به بخش داخلی وسعت بیشتری دارد و قطعات در پروسه خنک کاری بهتر خنک می­ شود و در اغلب موارد محدودیت خنک­ کاری در سنبه بیشتر از  کویته می باشد .

در مناطقی که ایراد مروارید شدگی (صدفی شدن) اتفاق می ­افتد با کاهش دمای داخلی پریفرم ، اثر برعکس دارد. این راهکار ( کاهش دما ) تنها زمانی موثر است که بخواهیم مواد را از مناطق ضخیم­تر به مناطق نازک­تر هدایت کنیم .

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *